Membeli Hartanah bukanlah permainan kanak-kanak dan sesiapa yang mempertimbangkan untuk membuat pelaburan besar perlu mengetahui asasnya sebelum menandatangani garis putus-putus.

Berikut adalah 15 petua untuk membantu anda membuat keputusan.

1. Beli di kawasan yang betul
Cari tahu di mana anda mahu tinggal sebelum mula mencari hartanah. Faktor perkara seperti sekolah yang anda mahukan anak-anak anda, serta perjalanan pergi dan balik ke tempat kerja sebelum membuat keputusan.

2. Beli untuk jangka masa panjang
Hartanah umumnya bukan pelaburan yang baik dalam jangka pendek, jadi berhati-hati membeli kecuali jika anda ingin tinggal di Hartanah itu sekurang-kurangnya lima tahun.

3. Beli Hartanahyang memenuhi semua keperluan anda
Harta anda adalah istana anda. Di sinilah anda akan menghiburkan rakan anda, di mana anda tidur dan di mana anda akan membesarkan keluarga. Cari Hartanah yang memenuhi keperluan anda. Dengan kata lain, jangan beli sesuatu yang terlalu kecil dengan idea bahawa anda boleh ‘buat’. Tidak ada yang lebih mengecewakan daripada kekurangan ruang. Tentukan keperluan anda sebelum memulakan pemburuan rumah, dan patuhi rancangannya.

4. Ikuti anggaran anda
Jangan melihat hartana yang lebih mahal daripada yang anda mampu. Ini bukan sahaja membuang masa anda, tetapi secara amnya menimbulkan kekecewaan dan menghalang keseluruhan pencarian Hartanah yang sesuai. Mempunyai belanjawan dan bekerja di dalamnya.

5. Jangan terpesona dengan ciri-ciri yang tidak perlu
Semua yang gemerlapan pastinya bukan emas. Jangan biarkan ciri yang mengagumkan mengaburkan penilaian anda. Tidak ada, bahkan paip air berlapis emas atau mandian spa tidak akan menjadikan hidup anda lebih baik sekiranya aspek hartanah yang lain tidak dapat memenuhi keperluan anda.
6. Status Emosi
Sesederhana mungkin, keadaan emosi pembeli sangat penting semasa proses membeli harta tanah. Yang menyatakan; pemilikan harta bukan untuk semua orang. Membeli Hartanah adalah komitmen besar yang tidak semua orang bersedia untuk menanggung. Ada yang masih mahu melancong ke dunia atau mencari kerjaya impian mereka. Mungkin yang lebih penting lagi, memiliki harta mempunyai tanggungjawab tambahan: tanggungjawab yang tidak mahu ditangani oleh semua orang. “Kehidupan anda berubah banyak ketika anda menjadi penyewa kepada pemilik,” kata Fleming. “Apabila semuanya pecah, adalah tanggungjawab anda untuk memperbaikinya, bukan tuan hartanah.”

7. Lakukan penyelidikan anda
Lakukan kajian anda dan dapatkan idea tentang harga purata Hartanah di kawasan tempat anda ingin tinggal. Sekiranya Hartanah kelihatan agak mahal, tanyakan kepada ejen mengapa harganya begitu tinggi dan teruskan menlangka depan jika anda tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan.

8. Petunjuk Pasaran Tempatan
Mengecewakan, salah satu faktor terbesar yang perlu dipertimbangkan ketika membeli rumah adalah sesuatu yang tidak dapat anda kendalikan: pasaran tempatan. Apabila sampai ke sana, anda mungkin tidak akan diberi pilihan. Pasaran yang anda minati mungkin tidak memiliki hartanah dalam kisaran harga atau lokasi yang tepat. Di samping itu, beberapa nilai pasaran menentukan sama ada memiliki atau tidak adalah pilihan yang layak. Walaupun menjadi lebih murah untuk dimiliki daripada menyewa di beberapa pasaran, ada yang menyewa dibenarkan. Semuanya bergantung pada keadaan semasa pasaran tertentu yang anda minati. Oleh itu, walaupun kadar faedah penting, sama pentingnya untuk dimiliki di pasaran yang betul.

9. Kemukakan soalan
Tanya berapa lama Hartanah itu berada di pasaran. Mereka yang berjuang untuk menjual dan hartanahnya telah berada di pasaran untuk beberapa waktu lebih cenderung untuk merundingkan harga penjualan daripada mereka yang baru-baru ini meletakkan hartanah mereka di pasaran.

10. Letakkan deposit
Cuba simpan untuk deposit, walaupun anda fikir ada kemungkinan anda layak mendapat pinjaman 100 peratus. Ingat, semakin banyak anda meletakkan, semakin sedikit anda akan membayar secara ansuran bulanan.

11. Cari ejen Hartanah yang sesuai untuk bekerjasama
Pilih ejen harta tanah anda dengan berhati-hati. Mintalah cadangan rakan dan keluarga dan jika itu tidak mungkin, pastikan ejen pilihan anda mempunyai tauliah yang sah, ejen harta tanah (REA), perunding harta tanah (REN) dan ejen harta tanah percubaan (PEA) dikehendaki berdaftar dengan Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta (BOVAEAP). Berbual dengan ejen untuk mengetahui seberapa baik mereka mengetahui kawasan tersebut dan berapa banyak stok yang ada pada buku mereka. Pembeli perlu merasa selesa dengan ejen mereka dan tidak boleh bekerja dengan seseorang yang mereka rasa akan mendorong mereka untuk membeli sesuatu yang tidak mereka mahukan.
Status mereka dapat disahkan dengan memeriksa butiran mereka di laman web rasmi BOVAEAP (Carian – Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta)
http://search.lppeh.gov.my/
Ejen perlu mendengar klien mereka dengan teliti agar tidak membuang masa dengan menunjukkan rumah yang tidak sesuai. Sebilangan pembeli merasa bersalah apabila mereka menolak membeli hartanah – jangan, dan jika ejen berkeras menunjukkan hartanah yang tidak sesuai atau Hartanah yang berada di luar julat harga anda dari semasa ke semasa, cari ejen lain yang akan melakukan pekerjaan itu untuk memuaskan hati anda. Minta ejen memberi anda idea kasar mengenai berapa banyak bank yang sanggup memberi pinjaman, berdasarkan pendapatan dan perbelanjaan anda. Ingat bahawa angka ini tidak akan menjamin bahawa anda akan dapat membeli dengan jumlah tersebut, tetapi ini akan menjadi petunjuk yang baik untuk berapa banyak yang anda mampu.

12. Hati-hati dengan kos yang tersembunyi
Buat usaha untuk mengetahui apa yang disebut ‘kos tersembunyi’ sebelum anda membeli. Bayaran pindahan, bayaran penghantaran, deposit untuk lampu dan air semuanya perlu dibayar, dan harus dipertimbangkan. Dapatkan idea tentang apa yang anda inginkan sebelum membeli Hartanah, dan pastikan anda mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk mengurus semua kos tambahan.

13. Bekalan Dan Permintaan
Kerana harga Hartanah telah meningkat, banyak pembeli yang berharap sukar untuk membeli dalam jangkauan kewangan mereka. Malah pemilik Hartanah sekarang memilih untuk tidak membeli Hartanah yang lebih baru, lebih besar, lebih baik. Ini menjadikannya lebih sukar bagi pembeli kali pertama kerana penawaran Hartanah starter kurang daripada sebelumnya. Kenaikan harga sewa dan Hartanahyang bercampur dengan gaji yang tidak stabil bagi banyak orang menyebabkan gabungan permintaan tinggi dan penawaran rendah. Walaupun ini mungkin menyukarkan pembeli Hartanah buat pertama kalinya, pelabur yang memiliki harta pendapatan pasif harus mendapat keuntungan dari keadaan semasa pasaran.

14. Jangan putus asa
Jangan menganggap anda gagal kerana penjual telah menolak tawaran. Tentukan tawaran anda sekiranya anda mampu, atau pergi dan cari hartanah lain. Anda mungkin kecewa, tetapi ada kemungkinan anda akan menemui sesuatu yang sesuai dalam julat harga anda.

15. Jangan sesekali tergesa-gesa
Ini adalah masalah besar. Luangkan masa anda dan jangan biarkan sesiapa pun, termasuk penjual atau ejen, memujuk anda untuk membeli sesuatu sekiranya anda tidak yakin dengan aspek harttanah. Timbang segalanya sebelum membuat keputusan dan pastikan anda benar-benar mahukan hartana itu sebelum mengemukakan tawaran.

Compare listings

Compare